Ayurvedische kookworkshop

Basis koken voor mijn gezondheid deel 1

Ontdek de kracht en eenvoud van Ayurveda voor een leven in balans!


Wat leer je op deze dag?


- wat is Ayurveda en basis kennis over dosha's

- je gaat ontdekken wat jouw constitutie (prakruti) is en wat dat betekent voor jou

-  welk voedsel goed is voor je en welke niet en waarom

- over het invloed van elementen op je lichaam en geest

- welke effect verschillende smaken hebben op jouw gezondheid

- verschillende Ayurvedische gerechten bereiden


 We gaan heerlijke gerechten maken van seizoensproducten die voedend zijn voor lichaam en geest. Hier wordt je extra blij van.

En zoals altijd sluiten we de kookworkshop af met een feestelijke maaltijd.


Waarom Ayurvedisch eten?


Ayurveda richt zich niet alleen op genezing maar ook en voornamelijk op het voorkomen van ziektes en het handhaven van de vitaliteit. In Ayurveda speelt voeding de belangrijkste rol om de gezondheid te beïnvloeden, want we eten meerdere keren per dag. Wat we eten heeft dus heel veel invloed op ons welzijn. Eten wat goed is voor onze constitutie, brengt de elementen niet uit balans, en ondersteunt onze gezondheid.

Echter op het moment dat we voeding kiezen die de verhouding tussen de elementen verstoort, ontstaat er disbalans en uiteindelijk ziekte. Dat betekent dus dat je met alles wat je eet de elementen in je lichaam in balans kan brengen of houden, of uit balans kan brengen .


De ayurvedische keuken berust op zeer oude therapeutische principes en wordt in India dagelijks in praktijk gebracht. Het is een rijke traditie, die de westerse keuken en kookwijzen doet verbleken. Terwijl de Indiase en ayurvedische keukens tientallen specerijen en kruiden gebruiken, van cayennepeper tot kardemom, kent de westerse keuken er maar weinig.

De ayurvedische keuken mag echter onder geen bedding verward worden met de pittige, gekruide Indiase keuken.


Ayurveda bezit een unieke wijsheid van het bereiden en benutten van voeding. Ze kent van alle voedingsmiddelen de energie (heet of koud), de smaak (zoet, samentrekkend etc), de kwaliteiten (licht, droog, olie-achtig etc.) en of ze een dosha verhogen of juist verlagen. All deze aspecten zijn weer verbonden met de elementen.
Ayurveda leert dat voedsel therapeutische eigenschappen heeft, die grotendeels bepaald worden door de smaak. Daarom is de smaak (rasa) van een maaltijd heel belangrijk.


Wanneer:  23 november

                     14 december

                       4 januari

                       11 januari

                       18 januari

Locatie:   Eerste Groenelaan 15, Castricum

Tijden:   v.a. 10.00 tot 14.00

Duur:   4 uur

Kosten:   Euro 97,- pp

 (de prijs van een kookworkshop wordt lager als je met meer personen tegelijk komt. (vanaf 3 personen) Bel of mail voor meer informatie

op 0652 430 839/ alena@iknatuurlijk.nl

Maximaal 7 personen


Heb je vrienden en/of familie met wie je een kookworkshop wilt bijwonen maar komen de data jullie niet uit? Andere mogelijkheden zijn altijd bespreekbaar. Het is altijd super leuk om samen iets doen waar je van leert en ook nog heerlijk eet. Bel of mail mij. Klik hier voor contact.

Neem contact met ons op

Share by: