De bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de groenten, snijd bloemkool in roosjes en rode paprika in grote repen.
Doe het in de ovenschaal samen met 2 eetlepels ghee en bakt het gedurende ongeveer 30 minuten, of tot het gaar is en bruin begint te worden. Bak in een soeppan gember en venkel zachtjes in 1 eetlepel ghee gedurende 5 minut. Voeg de water, groentebouillon, zwarte peper, gekookte kikkererwten en geroosterde groenten toe een laat het nog heel even koken. Pureer het tot het volledig glad is.
Serveer heet en garneer met gehakte groene koriander.
Een van veel gebruikte zomer groente is bloemkool. Het is groente die verkoelend werkt en daarom kun je het in de zomer veel gebruiken. Je kunt er genoeg heerlijke gerechten van maken
Maar pas op, bloemkool kan Vata verhogen door zijn lichte en droge eigenschappen, wat kan leiden tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Mensen met een dominante Vata dosha wordt aangeraden bloemkool met mate en goed gekookt te eten.
Zoals ik al schreef, heeft bloemkool een verkoelend effect, wat helpt om overtollige Pitta te balanceren. Dit maakt bloemkool een goede keuze voor mensen met een overheersende Pitta dosha, vooral als het wordt bereid met verkoelende kruiden.
Ook voor kapha types is bloemkool gunstig vanwege zijn lichte en droge karakter, wat helpt om overtollige Kapha te verminderen en de balans te behouden.