Na een zomer vol feestjes, BBQ's, en het ontdekken van nieuwe keukens op reis, is het tijd om ons lichaam te ontlasten van de opgestapelde toxines. Misschien heb je ook wel genoten van iets te veel alcohol, en nu is het moment om onze lever en lymfesysteem te reinigen en ons voor te bereiden op het nieuwe seizoen.
Een grondige reiniging zorgt ervoor dat je je schoner, energieker en sterker voelt, met een beter functionerend immuunsysteem. Vaak veroorzaakt onverteerd voedsel in de dikke darm toxiciteit, wat in de bloedbaan terechtkomt en verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het reinigen van de dikke darm is daarom essentieel voor een gezond bloed.
Door ons lichaam een handje te helpen met detoxen, zijn we klaar voor een gezonde en energieke lente.
Ayurveda biedt diepgaande kennis over hoe je op een gezonde manier kunt detoxen. De Ayurvedische keuken focust op goed verteerbare gerechten die minimale afvalstoffen produceren en maximaal bijdragen aan dagelijkse detox.
Tijdens de workshop bereiden we tal van biologische gerechten en sluiten de dag af met een feestelijke maaltijd die we samen hebben gekookt.
Verjong je lichaam en geest met de wijsheid van Ayurveda. Schrijf je in voor mijn kookworkshop en zet de eerste stap naar een vitaal en energiek leven!
Waarom Ayurvedisch eten?
Ayurveda richt zich niet alleen op genezing maar ook en voornamelijk op het voorkomen van ziekte en het handhaven van de vitaliteit. In Ayurveda speelt voeding de belangrijkste rol om de gezondheid te beïnvloeden, want we eten meerdere keren per dag. Wat we eten heeft dus heel veel invloed op onze constitutie. Eten die goed is voor onze constitutie, brengt de elementen niet uit balans, en ondersteunt onze gezondheid.
Echter op het moment dat we voeding kiezen die de verhouding tussen de elementen verstoort, ontstaat er disbalans en uiteindelijk ziekte. Dat betekent dus dat je met alles wat je eet de elementen in je lichaam in balans kan brengen of houden, of uit balans kan brengen .
De ayurvedische keuken berust op zeer oude therapeutische principes en wordt in India dagelijks in praktijk gebracht. Het is een rijke traditie, die de westerse keuken en kookwijzen doet verbleken. Terwijl de Indiase en ayurvedische keuken tientallen specerijen en kruiden gebruiken, van cayennepeper tot kardemon, kent de westerse keuken er maar weinig. De ayurvedische keuken mag echter onder geen bedding verward worden met de pittige, gekruide Indiase keuken.
Ayurveda bezit een unieke wijsheid van het bereiden en benutten van voeding. Ze kent van alle voedingsmiddelen de energie (heet of koud), de smaak (zoet, samentrekkend etc), de kwaliteiten (licht, droog, olie-achtig etc.) en of ze een dosha verhogen of juist verlagen. All deze aspecten zijn weer verbonden met de elementen.
De Ayurveda leert dat voedsel therapeutische eigenschappen heeft, die grotendeels bepaald worden door de smaak. Daarom is een smaak (rasa) van de maaltijd heel belangrijk.
Wanneer: 12 oktober
Locatie: Eerste Groenelaan 15, Castricum.
Tijden: v.a. 10.00 tot 14.00
Duur: 4 uur
Kosten: Euro 97,- pp (de prijs van een kookworkshop wordt lager als je met meer personen tegelijk komt Vanaf 3 personen). Bel of mail voor meer informatie op 0652 430 839/ alena@iknatuurlijk.nl)
Maximaal 7 personen
Heb je vrienden en/of familie met wie je een kookworkshop wilt bijwonen maar komen de data jullie niet uit? Andere mogelijkheden zijn altijd bespreekbaar. Het is altijd super leuk om samen iets doen waar je van leert en ook nog heerlijk eet. Bel of mail mij. Klik hier voor contact.