Benodigdheden:

4 personen


- 250 gr. droge gierst

- 2 lepels ghee

- 2 rode uien

- 3 teentjes knoflook

- 150 gr. oesterzwammen, klein gesneden

- 100 gr. prei

- 150 gr. wilde kruiden zoals brandnetels, daslook, paardebloemen blaadjes, smalle weegbree, zevenblad, look-zonder-look

- 5 eieren

- 1 lepel thijm

- zout en zwarte peper








De bereidingswijze:

Kook de gierst volgens de aanwijzingen. Als de gierst gekookt is, laat hem even afkoelen en zet dan de oven op 180 graden.

Snij de uien in blokjes en prei in halve ringen. De oesterzwammen in niet te grote blokjes.

Verhit de ghee in de koekenpan en bak er eerst de uien, prei, oesterzwammen en geperste knoflook. Maak de wilde kruiden goed schoon en snij ze klein. De brandnetels kun je vooraf eerst even met gekookte water in een kom laten staan voordat je die gebruikt.

Voeg gesneden wilden kruiden in de koekenpan, bak alles samen, voeg thijm, peper en zout en mengt het goed samen met de gekookte afgekoelde gierst. Klopt de eiren apart en meng ze goed door de mengsel van gierst. Schept het in een ingevette ovenschaal en laat 40-45 minuten bakken. Haal het uit de oven en laat het 15 minuten staan zodat het stevig wordt. Serveer met geraspte verse bietjessalade. De enige at je doet is de biet grof raspen en op smaak brengen met zout, peper, olijfolie en citroen. Het is nog lekkerder als je er ook een betje sinaasappel rasp doorheen roert.

De gierst is niet zo gebruikelijk maar ooh wat is dat een heerlijke en gezonde graan! Omdat de smaak bitter is en de graan licht is, is het voornamelijk voor Kapha's een uitstekend gerecht. Echter kunnen ook Pitta's en Vata's ervan eten maar Vata's moeten dit niet in de herfst te veel eten.

Dit is een heel oud Tsjechisch gerecht die perfect is om in de lente te eten. In Tsjechië wordt dat gemaakt met spek maar ik eet het liever vegetarisch. Paddestoelen zijn dan een hele goede alternatief. Door de eieren, groen, granen en bietensalade erbij is dit een uitstekend gebalanceerde maaltijd. Je kunt ipv wilde kruiden verschillende groenten gebruiken zoals courgette, spinazie of doperwtjes. En als je het nog smakelijker wil maken, kun je ook een beetje geraspte parmezaan bovenop strooien voordat het in de oven gaat.

Geniet!




Share by: