Benodigdheden:

2 personen


voor de rijst:

- 100 gram basmati rijst

- 1/4 de Chinese kool

- 6 plakjes Japanse ingemaakte gember

- 4 plakjes gedroogde zeewier

- 2 lepels appelazijn

- zout


voor bovenop?

- 1 grote geraspte wortel

- in blokjes gesneden 1/3 knolselderij

- avocado

- 100 gr. biologische zalm

- sojasaus

- sesamzaadjes


voor dressing:

- 4 el. sesamolie

- 3 cm wasabi

- 6 el sojasaus


De bereidingswijze:

Bereiding

Rijst koken

  1. Kook de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking. Voeg een snufje zout toe aan het kookwater.
  2. Laat de rijst iets afkoelen en meng er vervolgens de appelazijn door.

Chinese kool bereiden

  1. Verhit 1 el sesamolie in een koekenpan.
  2. Voeg de in repen gesneden Chinese kool toe en bak deze kort op middelhoog vuur, totdat de kool iets zachter is maar nog knapperig.
  3. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
  4. Roer de gebakken Chinese kool samen met de fijngehakte ingemaakte gember en verkruimeld zeewier door de rijst.

Zalm bereiden

  1. Snijd de biologische zalm in dunne plakjes.
  2. Besprenkel de plakjes met sojasaus.
  3. Leg de zalm op een bakplaat met bakpapier en grill deze heel kort in de oven (ca. 2 minuten op 200 °C), zodat deze net gaar is maar nog sappig blijft.

Knolselderij en wortel bereiden

  1. Blancheer de blokjes knolselderij in kokend water voor ongeveer 5 minuten, totdat ze beetgaar zijn. Giet af en laat afkoelen.
  2. Verhit een eetlepel sesamolie in een koekenpan en bak de geblancheerde knolselderij kort aan tot deze lichtbruin kleurt.
  3. Voeg de geraspte wortel toe en bak nog 1-2 minuten mee.
  4. Breng op smaak met een scheutje sojasaus en zet apart.

Afmaken:

  1. Meng in een kom de sesamolie, wasabi en sojasaus tot een gladde dressing. Proef en pas de hoeveelheid wasabi aan, afhankelijk van hoe pittig je het wilt.
  2. Verdeel de rijst met de Chinese kool-mix over twee kommen.
  3. Leg de gebakken knolselderij en wortel, avocado en kort gegrilde zalm in mooie secties bovenop de rijst.
  4. Strooi geroosterde sesamzaadjes over de bowl.
  5. Serveer met de dressing aan de zijkant of sprenkel deze direct over de bowl.


Dit is een heerlijke variatie op een zomerse poke bowl die ik misschien nog lekkerder vind dan het origineel.

Dit gerecht kalmeert Vata door de voedzame, verwarmende en vochtinbrengende ingrediënten zoals avocado, zalm en sesamolie.

Voor Pitta is dit gerecht matig geschikt, omdat de koelere elementen zoals avocado en knolselderij helpen, maar de sesamolie en wasabi het risico op overmatige hitte kunnen verhogen.

Dit gerecht is wat zwaar voor Kapha door de rijst, avocado en zalm, maar de kruiden en gebakken groenten helpen om de verzachtende eigenschappen van Kapha in balans te brengen.


Geniet!


Share by: