Blog

 10 voordelen bij het gebruik van Appel cider azijn

Appel cider azijn (ACA) heeft een lange geschiedenis van therapeutisch gebruik, die teruggaat tot zo'n 5000 jaar voor Christus in Babylonië. Hippocrates, Hannibal van Carthago en Cleopatra waren fans en vandaag de dag ondersteunt de wetenschap de talrijke gezondheidsvoordelen van deze gefermenteerde drank.


Therapeutische ciderazijn of "zure wijn" kan gemaakt worden van de meeste koolhydraten: melasse, dadels, appels, peren, druiven, bessen, meloenen, kokosnoot, honing, bier, aardappelen, bieten, mout, granen en wei.

Commerciële fabrikanten gebruiken een zeer snel fermentatieproces, wat ten koste gaat van sommige belangrijke voordelen van azijn. Het azijn langzaam laten fermenteren laat het azijnzuur "de moeder" van de azijn creëren. De moeder bestaat uit gunstige gist en een azijnzuurbacterie genaamd Turbatrix aceti (ook wel azijnwormen of azijnaaltjes genoemd).


De moeder van de azijn wordt alleen gevonden in rauwe, ongepasteuriseerde, biologische, ongefilterde azijn, meestal appelciderazijn.  Appelciderazijn is een soort azijn die gemaakt wordt door de suikers uit appels te fermenteren.

Eerst moeten de appels worden blootgesteld aan gist, die het fermentatieproces uitvoert en de suikers in alcohol omzet. Vervolgens worden bacteriën aan de alcoholoplossing toegevoegd, waardoor de alcohol verder fermenteert en uiteindelijk in azijnzuur verandert.


Er zijn talloze voordelen van ACA, hier zijn 10 meest bekende.


1 Verhoogt de productie van maagzuur

ACA is rijk aan azijnzuur, waarvan is klinisch aangetoond dat het de productie van maagzuur verhoogt bij mensen met een lage HCl-productie of hypochloorhydrie.


2. Gezond cholesterol

Studies hebben aangetoond dat ACA cholesterol kan beschermen tegen oxidatie of schade, wat het belangrijkste risico is bij een hoog cholesterolgehalte.  ACA heeft ook aangetoond gezond cholesterol en triglyceriden te ondersteunen.


3. Gezond gewichtsverlies

ACA heeft in talrijke onderzoeken aangetoond dat het gezond gewichtsverlies ondersteunt in vergelijking met groepen die geen ACA innemen. ACA kan ook het aantal ingenomen calorieën natuurlijk verminderen.


4. Gezonde bloedsuikerspiegel

Veel studies hebben aangetoond dat ACA sterke antiglycemische, gezonde bloedsuiker-ondersteunende eigenschappen heeft. In feite verlaagde het in één studie de insulinerespons op suiker met 20%. Studies suggereren dat ACA de volledige vertering van suikers en eenvoudige koolhydraten kan voorkomen.


5. Minder trek

Na een broodmaaltijd ondersteunde ACA een betere energie en verzadiging in vergelijking met een groep die geen ACA innam.


6. Krachtige antioxidant

ACA is rijk aan antioxidanten, zoals polyfenolen die de incidentie van degeneratieve gezondheidsproblemen hebben verminderd. Antioxidanten zijn actief in het lymfestelsel, wat de immuniteit van het lichaam ondersteunt, evenals ontgifting. De antioxidanten in ACA zijn bijzonder effectief in het verminderen van de oxidatieve impact van stress.


7. Lokale desinfectiemiddel

ACA heeft antimicrobiële eigenschappen aangetoond voor  lokale toepassingen op de huid. Azijn is gebruikt voor het reinigen en behandelen van nagelschimmel, hoofdluis, wratten en oorinfecties.


8. Verbetering van de opname van voedingsstoffen

ACA kan ook de maaglediging te vertragen, waardoor voedsel effectiever kan worden afgebroken in de maag - met als resultaat een betere opname van voedingsstoffen.


9. Remt Candida

bij ACA is aangetoond  dat die antischimmel eigenschappen heeft bij Candida,  bij de behandeling van orale candida.


10. Ondersteuning van de bloeddruk

Studies hebben aangetoond dat ACA helpt om gezonde bloeddrukniveaus te ondersteunen door de opname van calcium uit de dikke darm te verhogen, wat gekoppeld is aan lagere bloeddruk.


Voorgestelde dosis

Neem 1 theelepel - 1 eetlepel met 250 ml water 15-30 minuten voor de maaltijden gedurende 1-2 maanden om de gewenste resultaten te bereiken.


Voorzorgsmaatregelen

ACA wordt niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. ACA kan de bloedsuikerspiegels verlagen, daarom moeten patiënten die diabetesmedicatie gebruiken hun bloedsuikerspiegels nauwlettend volgen en overleggen met hun huisarts voordat ze een regime starten dat ACA bevat, aangezien de combinatie kan leiden tot te veel verlaging van de bloedsuikerspiegels. Aanpassingen van de dosis kunnen nodig zijn voor diabetesmedicatie die wordt ingenomen.


Matige interactie: Patiënten die Digoxine (Lanoxin), Insuline of diuretica gebruiken, moeten voorzichtig zijn, omdat deze medicijnen het kaliumgehalte kunnen verlagen. Grote hoeveelheden ACA kunnen ook het kaliumgehalte verlagen, en de combinatie kan leiden tot een kaliumtekort.


Bron: John Douillard - Ayurvedische arts


door alena.iknatuurljk 9 februari 2025
Pijntje hier, pijntje daar......wat gebeurt er in de overgang?
door alena.iknatuurlijk 9 januari 2025
Hoe je balans vindt in de koude en trage energie van Kapha seizoen
door alena.iknatuurlijk 19 december 2024
Van Burn-out naar balans- hoe Ayurveda je kan helpen?
door alena.iknatuurlijk 9 december 2024
Waarom een Ayurvedische ochtendroutine jouw dag kan transformeren?
door duda-wsm 15 oktober 2024
Is je Vata uit balans? Waarom dit de uitdaging van onze tijd is?
door alena.iknatuurlijk 5 september 2024
8 signalen van je lichaam dat je detox nodig hebt
door alena.iknatuurlijk 25 augustus 2024
Overgang van zomer naar herfst: Wat je niet mag missen!
door alena 23 mei 2024
Koffie - vriend of vijand?
door alena.iknatuurlijk 14 maart 2024
Harmonieuze huwelijk met Ayurvedische wijsheid
door alena 30 januari 2024
Het belang van Ayurvedische detox
Meer posts
Share by: