Blog

Wat is belangrijk om te weten over februari

Februari in je lichaam


Eindelijk! Het licht komt terug. Voel je het al, die voorjaarsenergie? Hoor je de vogeltjes al blij zingen?


Er gebeurt nu veel in ons lichaam. Zodra de temperaturen beginnen te stijgen, verschuift het lichaam de strategie van het aanmaken van isolerende vetten naar het vrijgeven ervan. Het lichaam geeft vet af om dezelfde reden waarom een hond zijn wintervacht afwerpt - om zich te reinigen en zich voor te bereiden op het komende warmere weer. De late winter en het vroege voorjaar zijn dus ideale seizoenen om met een nieuwe manier van eten te beginnen en gewicht te verliezen.


Naarmate jouw lichaam de wintervetlaag begint af te werpen, kun je gedurende een week of twee een verlies van eetlust opmerken, samen met donkere en modderige ontlasting. Dit is een teken dat jouw lichaam op natuurlijke wijze de lever zuivert om het proces van gewichtsverlies te starten. Als Kapha (vochtigheid en koelheid) verergert, kun je griepachtige symptomen en vermoeidheid ervaren. Je lichaam is zijn eigen reinigingscyclus gestart om jou klaar te stomen voor de zomer.


Als je je eetlust verliest, ga dan met de stroom mee en probeer een paar dagen te vasten van granen en suiker. Februari is in de meeste culturen een tijd van het jaar om te vasten, van de christelijke viering van de vastentijd tot Indiaanse tradities. Lentevasten helpt dan ook het bloed te reinigen na een lange winter van vet en zwaar voedsel.

.


Ayurvedische voeding voor februari


Februari is een echt keerpunt voor jouw voedingsgewoontes.  Wanneer jouw lichaam overgaat van de winter naar de lente, zijn de voedingsmiddelen nodig die beide seizoenen in balans brengen. Hoewel het voedsel lichter wordt en het reinigingsseizoen begint, zullen Vata-personen op koude dagen nog steeds stevige ingrediënten nodig hebben. Aardappelen, rapen, bieten en wortelen en goede vetten staan allemaal nog steeds op het menu als de temperatuur laag is. Voeg aan deze stevige ingrediënten zuur smakend en bitter voedsel toe om de lever voorzichtig te reinigen.


Wat betreft granen zijn boekweit en rogge ideaal. Beide bieden de warmte die nodig is voor de winter, maar zijn vochtafdrijvend en drogend voor de lente. Je kunt echter een afkeer hebben van granen, vlees en de zoete smaak in het algemeen, omdat jouw lichaam probeert vetten vrij te maken in plaats van ze op te bouwen. Sterker nog, eten lijkt in februari zijn aantrekkingskracht helemaal te verliezen. 


Februari wordt gekenmerkt door een afnemende eetlust in het algemeen en de voedingsrichtlijnen voor februari gaan dan ook meer over wat niet te eten dan wat wel. Voor velen is het tijd om te beginnen met het volgen van verschillende detox en reinigende programma’s. 


Doordringende smaak stimuleert jouw bloedsomloop om te reinigen. Dus maak het pittiger - voeg meer pit toe aan jouw maaltijden. Dit is een ideale tijd van het jaar om het vuur hoger te zetten en je verlangen naar keukens uit het zuiden zoals Indiaas, Thais of Mexicaans eten te bevredigen. 

Scherpe kruiden stimuleren ook de stofwisseling en ruimen ophoping van slijm en vocht op. 

Komijn is een ideale specerij die natuurlijke warmte en droogheid biedt. Kapha- en Vata-types kunnen de cayennepeper en chilipepers meer gebruiken om de spijsvertering op gang te brengen en de resterende traagheid van de winter van zich af te schudden. 

Kurkuma staat ook bovenaan de lijst. De verwarmende en reinigende eigenschappen passen perfect bij de behoeften van jouw lichaam in februari. Kurkuma verbetert de bloedsomloop en verdunt het bloed, waardoor zowel het lymfestelsel als alle vaten en weefsels worden gereinigd. 


Hoewel de meeste bitter voedsel koud is, is fenegriek als een van de weinigen heet en bitter. Fenegriek stookt het vuur op en verdrijft kou en vocht. Dit maakt het perfect voor het einde van de winter. Je kunt het gewoon toevoegen aan je kookkunsten, thee of aan je kruidenformule. Verse gember is een milde ontgifter en stimulant voor je spijsvertering die zeker je winterophoping zal doorbreken en je bloed in beweging zal houden.


''Bieten, bonen en groen''. Is de voedselmantra voor februari. Misschien merk je dat je hier midden in de maand naar verlangt. Bieten zijn het ideale voedsel voor de reiniging in februari. Licht maar toch stevig, bieten zijn cholagogues, wat betekent dat ze de lever en galblaas van gal spoelen. Ze zijn geweldig voor het reinigen van veel gebieden in het lichaam. Als je op zoek bent naar een goed bietenrecept, probeer dan eens mijn Ayurvedische borsjt of Reinigende bieten-sinaasappelsoep. Of, als je dieper wilt duiken in de kennis over het reinigen en leren wat je dagelijks kan gebruiken en koken om goed te detoxen, kun je  naar mijn Ayurvedische kookworkshop “Detox koken voor elke dag” komen.


Kikkererwten en zwarte bonen zijn bijzonder goede keuzes voor februari, omdat hun vezelrijke inhoud een gezonde eliminatie bevordert. Misschien merk je zelfs dat bonen in februari zoeter smaken dan in oktober - een biologische reactie om je te begeleiden bij het maken van gezonde keuzes.


Eet je groenten - boerenkool, broccoli, spinazie en snijbiet zijn allemaal milde bitters die stevig genoeg zijn voor de winter, maar reinigend genoeg voor het vroege voorjaar. 


Ingemaakte knoflook is een andere geweldige toevoeging aan je menu, en een manier om zowel zuur als scherp te gebruiken. De zuurheid van azijn reinigt de lever terwijl knoflook stilstaand bloed verplaatst. Citroenen zijn een andere geweldige cholagogue voor februari. Voeg ze aan je gerechten toe om de ontgifting van de lente te bevorderen. Een andere manier om zuivering aan te moedigen is met een kitchadie-reiniging van één tot drie dagen.


Minimaliseer vetten en snoep in februari - waarschijnlijk wil je ze toch niet. Valentijnsdag komt op de slechtste tijd van het jaar voor, net wanneer het lichaam begint te reinigen. Geniet van je dierbaren, maar doe het rustig aan met de melkchocolade. Geniet van donkere chocolade met een heerlijke bitterheid die perfect is voor februari.


Neem deze periode serieus en ga bewust met het voedsel om. Je lichaam zou je ervoor bedanken en belonen met sterkere immuunsysteem. Gun je jezelf dan ook dat, wat je nodig hebt – de kennis over voedsel en hoe je voor jezelf lekkere reinigende gerechten kan maken, waardoor de detoxen geen lijden is maar een daad van zelfliefde. De kookworkshop “Detox koken voor elke dag” zal jou de handvaten geven die je nodig hebt.


door alena.iknatuurljk 9 februari 2025
Pijntje hier, pijntje daar......wat gebeurt er in de overgang?
door alena.iknatuurlijk 9 januari 2025
Hoe je balans vindt in de koude en trage energie van Kapha seizoen
door alena.iknatuurlijk 19 december 2024
Van Burn-out naar balans- hoe Ayurveda je kan helpen?
door alena.iknatuurlijk 9 december 2024
Waarom een Ayurvedische ochtendroutine jouw dag kan transformeren?
door duda-wsm 15 oktober 2024
Is je Vata uit balans? Waarom dit de uitdaging van onze tijd is?
door alena.iknatuurlijk 5 september 2024
8 signalen van je lichaam dat je detox nodig hebt
door alena.iknatuurlijk 25 augustus 2024
Overgang van zomer naar herfst: Wat je niet mag missen!
door alena 23 mei 2024
Koffie - vriend of vijand?
door alena.iknatuurlijk 14 maart 2024
Harmonieuze huwelijk met Ayurvedische wijsheid
door alena 30 januari 2024
Het belang van Ayurvedische detox
Meer posts