In de afgelopen jaren is het glutenvrij dieet ongelooflijk in de mode geraakt. Echter, 98% van de bevolking wordt NIET gediagnosticeerd met glutengevoeligheid, coeliakie of tarweallergie. Voor de meesten van ons kan glutenvrij gaan meer kwaad dan goed doen!
Ons immuunsysteem heeft zich gedurende miljoenen jaren ontwikkeld door het eten van moeilijk verteerbaar voedsel dat de darmwand kan irriteren. Die irritatie door antinutriënten die het zaad, de noot, het graan, de boon of fruit beschermen, zorgt voor de darmstimulatie. Deze is verantwoordelijk voor de darmimmuniteit, die 70% van de totale immuunrespons van het lichaam uitmaakt.
Opkomende wetenschap toont aan dat het verwijderen van deze darm- irriterende stoffen ons immuunsysteem ernstig kan aantasten. Hoewel nachtschade en lectines, zoals gluten, fytinezuren en andere antinutriënten, irriterend en moeilijk verteerbaar zijn, is gebleken dat ze ook buitengewoon helend zijn.
Gewoon tarwe, zuivel, noten, zaden, granen, peulvruchten of fruit uit je dagelijkse voeding halen, zonder de onderliggende probleem in de spijsvertering aan te pakken die de voedselintolerantie heeft veroorzaakt, is alsof je het echte probleem onder het tapijt veegt. De symptomen kunnen namelijk in de komende maanden of jaren in sterkere mate terugkeren.
Gluten verminderen slechte bacteriën + ondersteunen gunstige bacteriën
In één onderzoek werden 10 gezonde 30-jarigen gedurende een maand op een glutenvrij dieet gezet. Analyse van hun voedselinname en ontlasting gaf aan dat hun aantal gezonde darmbacteriën afnam. Meer verrassend was dat het aantal ongezonde bacteriën toenam.
Op basis van hun bevindingen concludeerden de onderzoekers dat een glutenvrij dieet, zelfs voor slechts één maand, microben kan veranderen en het immuunsysteem kan aantasten.
Gluten verhogen de immuunrespons
In een ander onderzoek, waarbij negen gezonde personen betrokken waren, kregen de vijf personen zes dagen lang drie gram geconcentreerde tarwegluten per dag en de andere vier een glutenvrij dieet. De glutengroep zag een duidelijke toename van de activiteit van natuurlijke killercellen.
Dit is belangrijk, aangezien NK-cellen (natuurlijke killercellen) het verdedigingssysteem in de frontlinie van ons lichaam zijn - ongelooflijk belangrijk bij personen met auto-immuunziekten en kanker. De groep op een glutenvrij dieet zag geen toename in NK-celactiviteit.
Gluten verlagen cholesterol
Veel studies koppelen een dieet, rijk aan volkoren, aan een lager cholesterolgehalte. Met name tarwevezels zijn altijd verondersteld verantwoordelijk te zijn voor dit gezondheidsvoordeel.
Echter, in een onderzoek zagen mensen die een dieet met veel vezels en gluten aten, lagere triglyceridenwaarden dan de controlegroep, die een vezelrijk dieet aten. Dit suggereert dat gluten, en niet tarwevezels, de factor kan zijn die verantwoordelijk is voor het verlagen van triglyceriden. niveaus.
Glutenvrij dieet verhoogt het kwikgehalte
In een recente studie werden kwikniveaus vergeleken in drie groepen mensen:
- Coeliakiepatiënten op een glutenvrij dieet.
- Coeliakiepatiënten die nog niet begonnen waren met een glutenvrij dieet.
- Niet-coeliakiepatiënten die regelmatig tarwe aten.
De groep coeliakiepatiënten die een glutenvrij dieet volgde, had VIER KEER de hoeveelheid giftig kwik in hun bloed dan de andere groepen.
Zoals we kunnen zien, kan het verwijderen van gluten uit iemands dieet een gezond idee lijken, maar er kunnen onbedoelde negatieve gevolgen zijn.
Een ander onderzoek onder meer dan 10.000 kinderen in 14 landen in Europa, Scandinavië en Australië vergeleek degenen die op boerderijen opgroeiden met degenen die opgroeiden in een buitenwijk of de stad. Ze ontdekten dat kinderen die op boerderijen opgroeiden hadden:
- 54% minder kans op hooikoorts
- 57% minder kans op neusallergieën
- 50% minder kans op astma
Onderzoekers ontdekten dat boerderijkinderen werden blootgesteld aan meer stof, mijten en irriterende stoffen voor de luchtwegen. Kinderen op het platteland hadden meer witte bloedcellen dan kinderen in de stad, wat suggereert dat het immuunsysteem inderdaad reageert op stimulatie.
Wanneer we de stimulatie van de spijsvertering uit het dieet halen door voedsel te verwijderen dat wat moeilijker te verteren is, kunnen we ook een immuunstimulerende prikkel verwijderen die we hebben ontwikkeld om gedurende miljoenen jaren van te profiteren.
Het concept dat onze algehele gezondheid en immuniteit wordt bepaald en gestimuleerd door irriterende stoffen en bepaalde gifstoffen, wordt de hygiënehypothese genoemd. Deze theorie wint veel terrein: bepaalde moeilijker verteerbare voedingsmiddelen, zoals tarwe, kunnen zelfs belangrijke immuunversterkers blijken te zijn!
Glutenvrij dieet verhoogt het risico op hartaandoeningen
In een Harvard-studie die meer dan 110.000 volwassenen volgde van 1986 tot 2010, werd de relatie tussen gluteninname en hartaandoeningen geëvalueerd.
In deze studie ontdekten ze dat het verschil in risico op hart- en vaatziekten ongeveer hetzelfde was voor de mensen die de meeste gluten aten en degenen die de minste hoeveelheid gluten aten, wat suggereert dat de hoeveelheid gluten die je at geen rol speelt in het hartziekte risico.
Toen de onderzoekers dieper groeven en de studie aanpasten voor de hoeveelheid geraffineerde granen die werden gegeten in de groep met veel gluten, steeg het risico op hart- en vaatziekten. Geraffineerde granen missen hart-gezonde vezels, die rijk zijn aan gezonde volle koren.
Toen de onderzoekers hun bevindingen aanpasten voor de inname van geraffineerde granen versus volle granen, had de groep die de minste hoeveelheid gluten at een 15% hoger risico op hartaandoeningen.
Glutenvrije diëten verhogen het risico op diabetes
In een Harvard-studie uit 2017 waarin de voeding van bijna 200.000 volwassenen gedurende zo'n 30 jaar van 1984 tot 2013 werd geëvalueerd, waren de resultaten opvallend. In deze studie werd bij de deelnemers met de hoogste gluteninname (ongeveer 12 gram gluten per dag) een vermindering van 13 procent in diabetes type 2 waargenomen.
De gemiddelde inname van gluten was ongeveer 6,5 gram per dag, en degenen die minder dan 4 gram gluten per dag aten, hadden de hoogste percentages diabetes type 2.
Glutenvrije voeding voor coeliakiepatiënten
Voor coeliakiepatiënten zijn glutenvrije diëten in verband gebracht met voedingstekorten en zelfs met gewichtstoename. Talrijke onderzoeken tonen aan dat glutenvrije producten slechte bronnen zijn van mineralen (zoals ijzer), vitamines (zoals foliumzuur, thiamine, niacine en riboflavine) en vezels.
Uit een onderzoek onder adolescenten met coeliakie bleek dat het volgen van een glutenvrij dieet leidde tot grotere voedingsonevenwichtigheden, gewichtstoename en zwaarlijvigheid in vergelijking met de controlegroep. De sleutel tot het oplossen van deze problemen is het verhelpen van de oorzaak, die waarschijnlijk een spijsverteringsprobleem is.
bron: dr.John Douillard
Als je zorgt voor een goed werkende spijsvertering, kun je uiteindelijk jouw lichaam trainen om weer tarwe en zuivel te kunnen verteren, en genieten van de voordelen voor de spijsvertering, het immuunsysteem en de algehele gezondheid!
In Ayurveda kijken we dus altijd naar wat voor type je bent, wat is jouw conditie en hoe sterk of zwak jouw spijsvertering is. Wanneer je dit weet, kun je met een behulp van de juiste voeding en leefstijl jouw gezondheid in balans brengen. Heb je er hulp bij nodig? Kijk hier voor mogelijkheden.