Blog

Waarom mag je van chocola genieten?

Er zijn niet veel mensen op de wereld die chocola niet lusten. Ik ken in ieder geval niemand en sterker nog, de meeste mensen zijn er aan verslaafd. Dat is ook niet zo gek want met de smaak van chocola smelt voor even jouw verdriet, zorgen of andere problemen. De wereld wordt eventjes net ietsje mooier en je hart gaat open! Niet zo gek dat er over chocola wordt gesproken als over “food of Gods”.

 

Chocola staat synoniem voor troostmakers en desserts - en wordt daarom niet altijd als gezond beschouwd. Maar ondanks haar zoete reputatie zijn er enkele vormen van chocola die goed voor je zijn. Je weet waarschijnlijk dat pure chocolade beter is dan melkchocolade, maar wist je dat rauwe chocola het beste is als het gaat om gezonde chocolaatjes? Rauwe chocola bevat cacaobonen, cacaoboter, cacaopasta en cacaopoeder.

 

Waar komt chocola vandaan?

Chocola komt van cacaobomen, die groeien op boerderijen in tropische gebieden in West-Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en Zuidoost-Azië. De cacaoboon groeit in een peul in de boom. Elke pod bevat ongeveer 40 bonen. Eenmaal geoogst, worden cacaobonen gefermenteerd onder bananenbladeren en vervolgens gedroogd. Daarna reizen ze ergens anders heen om te worden schoongemaakt, geroosterd en omgezet in de chocolade die we kopen om te eten.

 

De chocoladerepen die we kopen zijn gemaakt van het vlees van de cacaoboon. De puntjes worden gemalen tot chocoladelikeur (de naam is misleidend; er is hier geen drank) of vloeibare chocolade. Dit wordt vervolgens in vormen gegoten en gehard, wat resulteert in ongezoete chocola, die vervolgens gecombineerd wordt met suiker en soms melk en wordt verwerkt tot de verschillende chocoladeproducten die we gebruiken, zoals halfzoete en melkchocoladerepen.

 

Chocola

Natuurlijk houden we allemaal van de romige, rijke smaak en textuur van chocoladerepen en truffels, maar er wacht een hele wereld van voordelen op je in de rauwe componenten van chocola.

 

Rauwe cacaopoeder

Wanneer cacaoboter verwijderd wordt uit cacaopasta (wat is gemaakt van het vermalen van cacaobonen), blijft er cacaopoeder over, die vol zit met hart-gezonde flavanolen, en zit ook vol van antioxidanten. Bovendien is het gemakkelijk op verschillende manieren te gebruiken omdat je het met alles kunt mixen of mengen.

 

Cacaonibs

Dit zijn de geroosterde cacaobonen die gekraakt zijn om het "vlees" van de bonen te onthullen.

Nootachtige en knapperige, ongezoete nibs zijn een gemakkelijke en leuke manier om de kracht van cacao toe te voegen aan dagelijkse maaltijden. Twee eetlepels nibs bevatten al 6 gram vezels!

Nibs zijn heerlijk en nootachtig en kunnen over yoghurt, in smoothies of bij ontbijtgranen worden gestrooid. Nibs kunnen ook worden gebruikt in gebak, zoals brownies en koekjes.

 

Cacaoboter

Het pure vet van cacaobonen. Hoewel het een chocoladearoma heeft, is het bijna smaakloos.

Cacaoboter is wat chocoladerepen rijk en fluweelachtig maakt. Het is een veganistisch alternatief voor boter en in tegenstelling tot kokosolie blijft het stevig bij kamertemperatuur. Het vet in cacaoboter is grotendeels verzadigd en bestaat voornamelijk uit stearinezuur.

Cacaoboter wordt gebruikt om chocolade te maken en wordt ook gebruikt in schoonheidsproducten. Je kunt cacaoboter kopen en gebruiken als een vet-bron in recepten.

 

Cacaopasta

Dit is gemaakt door het vermalen van cacaobonen, het zit boordevol antioxidanten en het bevat de vezels en olie van de boon. Omdat het geen suiker bevat, kun je het gebruiken om allerlei ongezoete of licht gezoete chocoladesnoepjes te maken of gewoon in een smoothie.

 

Voordelen van chocola

In Ayurveda heeft chocola een verwarmend effect en als je een iets bittere variant eet dan heeft Vata en Kapha zeker een voordeel van. Pitta kan ook met mate bittere chocola eten omdat de smaak helpt om pitta in balans te brengen, maar vanwege het verwarmende effect is het niet raadzaam om te veel van te snoepen, zeker niet in de zomer.

Eigenlijk is het zo dat chocola zeker in de winter meer gegeten mag worden, niet alleen omdat ze een verwarmend effect heeft maar ook omdat de serotonin (geluk-hormoon) stijgt en helpt tegen depresie en angstaanvallen!

Chocola bevat ook een ander stofje dat lijkt op THC die de dopamine receptoren activeert in het brein waardoor je een “high” gevoel of een gevoel van bliss krijgt. Chocola is stimulerend en tegelijk ook kalmerend en is een van de bekendste afrodisiacum.

 

Cacaobonen en daarmee gemaakte producten zijn rijk aan hartbeschermende flavanolen, waarvan is aangetoond dat ze de bloeddruk helpen verlagen, waardoor het risico op een beroerte en hartaandoeningen wordt verminderd. Chocolade kan ook helpen de huid gehydrateerd te houden en beschermen tegen de zon. En… chocola kan jouw geheugen scherp houden door de bloedtoevoer naar de hersenen te stimuleren - absoluut goede redenen om een ​​dagelijkse dosis chocolade te krijgen! Het bevat ook de botopbouwende mineralen magnesium, mangaan, koper, zink en fosfor.

 

Halfzoet versus bitterzoet.

Hoewel chocolade zeker gezondheidsvoordelen heeft, moet je er rekening mee houden dat hoe minder suiker er in de chocolade zit hoe gezonder en andersom. Daarom is zo veel mogelijk percentage aan bittere cacao gezonder dan met suiker. Natuurlijk worden gezondheidsvoordelen nog groter als je biologische chocola eet en liefst dan ook van rauwe bestanddelen.

 


door alena.iknatuurljk 9 februari 2025
Pijntje hier, pijntje daar......wat gebeurt er in de overgang?
door alena.iknatuurlijk 9 januari 2025
Hoe je balans vindt in de koude en trage energie van Kapha seizoen
door alena.iknatuurlijk 19 december 2024
Van Burn-out naar balans- hoe Ayurveda je kan helpen?
door alena.iknatuurlijk 9 december 2024
Waarom een Ayurvedische ochtendroutine jouw dag kan transformeren?
door duda-wsm 15 oktober 2024
Is je Vata uit balans? Waarom dit de uitdaging van onze tijd is?
door alena.iknatuurlijk 5 september 2024
8 signalen van je lichaam dat je detox nodig hebt
door alena.iknatuurlijk 25 augustus 2024
Overgang van zomer naar herfst: Wat je niet mag missen!
door alena 23 mei 2024
Koffie - vriend of vijand?
door alena.iknatuurlijk 14 maart 2024
Harmonieuze huwelijk met Ayurvedische wijsheid
door alena 30 januari 2024
Het belang van Ayurvedische detox
Meer posts
Share by: